Takaisin radalle tauon jälkeen eli alkuvaiheen vinkit elintapojen korjaamiseen

irvistelevä nainen kyyristelee verryttelyasussa lähtötelineissä juoksuradalla

Sanonta "kun kerran oppii, sen aina taitaa" pätee usein polkupyöräilyyn. Monilla meistä on kokemuksia siitä, että tietyt tiedot, taidot ja tottumukset pysyvät muistissa vuosikymmenienkin jälkeen. Toisaalta tiedämme myös, kuinka vaikeaa voi olla omaksua uusia asioita ja tapoja.

Valitettavasti terveellisten elämäntapojen noudattaminen ei aina muutu automaattiseksi, edes vuosien kokemuksen jälkeen. Ihminen, joka on kerran noudattanut tarkkaa ruokavaliota, saattaa huomata, että hänen ruokailutottumuksensa ovat huomaamatta muuttuneet huonommiksi ja paino on noussut. Samoin vuosien treenaaminen ei takaa liikunnallisen elämäntavan jatkumista, jos lajin harrastaminen jostain syystä päättyy.

On väistämätöntä, että tulee aikoja, jolloin hyvinvoinnista huolehtiminen jää taka-alalle. Se ei ole vaarallista lyhyellä aikavälillä, mutta jos tauot venyvät viikoiksi tai kuukausiksi, tilanne muuttuu huolestuttavammaksi. Mitä pidempään laiminlyönnit jatkuvat, sitä vaikeampaa ja hitaampaa on palata takaisin terveellisten tapojen pariin.

Ei kuitenkaan pidä antaa repsahdusten, taukojen tai kadonneen kunnon lannistaa itseä, sillä voimme vaikuttaa vain nykyhetkeen ja tuleviin tekoihimme. Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä, jotka auttavat palaamaan ‘pyörän selkään’ ja takaisin raiteille kompastelujen jälkeen. Nämä neuvot ovat hyödyllisiä myös silloin, kun yrität ensimmäistä kertaa elämässäsi muuttaa elämäntapojasi parempaan suuntaan.

Tähtää pikavoittoihin

Terveellinen elämä ei ole pikamatka, vaan terveyttä tukevien tapojen omaksuminen ja pysyvien elämäntapamuutosten saavuttaminen on kuin ultrajuoksukilpailu, joka jatkuu päivästä päivään ja viikosta toiseen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että katse tulisi pitää koko ajan horisontissa. On päinvastoin tärkeää vilkuilla jatkuvasti omiin jalkoihin ja kiinnittää huomiota siihen, mitä polulla tulee vastaan. Jos tuijotat vain tiukasti kaukaisuuteen, saatat törmätä esteeseen, ennen kuin pääset edes kunnolla vauhtiin matkallasi.

Kysy siis itseltäsi, mikä on helpoin keino, jolla voit tässä ja nyt kohentaa terveyttäsi ja kuntoasi, ja aloita siitä. Jos tunnet olevasi väsynyt ja et jaksa liikkua tarpeeksi, keskity ensin nukkumaan riittävästi. Jos olet epävarma kunnostasi ja jaksamisestasi, älä heti rynnistä salille uuden ohjelman kanssa, vaan mene sen sijaan vaikka kävelylle. Ja jos huolestuttaa, että ylimääräisen sokerin karsiminen ruokavaliosta ei onnistu, vähennä ensin limsan juomista sen sijaan, että lopettaisit sen kokonaan yhtäkkiä.

Kun aloitat tekemällä pieniä muutoksia ja saavutat pikavoittoja, huomaat pian olevasi valmis suurempiin haasteisiin.

Älä ahnehdi alussa

Monet meistä aloittavat uudet projektit suurella innolla. Kun tällainen henkilö päättää laihduttaa, hän ei tyydy pelkästään pieniin muutoksiin ruokavaliossaan tai satunnaiseen liikuntaan. Sen sijaan hän asettaa kalenteriinsa päivämäärän, jolloin vaa’an lukeman pitää alkaa pienemmällä numerolla, uudistaa koko ruokavalionsa kertaheitolla, varaa joka ilta aikaa useammalle jumppatunnille ja alkaa innokkaasti jakaa tietoa elämäntapamuutosten tärkeydestä lähipiirilleen.

Kuntoilurääkki ja tiukka dieetti voivat tuntua houkuttelevilta, erityisesti jos aiemmat kokemukset ovat osoittaneet nopeita tuloksia. Kuitenkin niille, jotka ovat kokeneet tämän, on tärkeää pysähtyä miettimään, miten intensiivinen treeni ja dieetti ovat toimineet pitkällä tähtäimellä. Jos tulokset eivät ole olleet pysyviä, kannattaisiko tällä kertaa kokeilla maltillisempaa lähestymistapaa?

Jos asetat itsellesi realistisia tavoitteita, sitä suuremmalla todennäköisyydellä myös saavutat ne.

On tärkeää muistaa, että kehosi ei välttämättä pidä äkillisestä kovasta kuntoilusta, jos olet ollut pitkään aktiivisuuden ulkopuolella. Älä siis yritä jatkaa salilla siitä, mihin jäit ennen taukoa, vaan totuttele rauhassa säännölliseen harjoitteluun. Näin vältät todennäköisesti pahimmat lihaskivut ja rasitusvammat. Jos asetat itsellesi realistisia tavoitteita, sitä suuremmalla todennäköisyydellä myös saavutat ne. Jos yrität tehdä suuria muutoksia sekä ruokailu- että liikuntatottumuksissasi kerralla, on todennäköistä, että et onnistu kaikessa. Vaikka kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttamatta jääminen ei välttämättä ole vakavaa, saatat kiinnittää huomiosi enemmän takaiskuihin kuin onnistumisiin. Pienet kompastukset voivat pahimmillaan johtaa uusien tapojen opettelun kyseenalaistamiseen tai jopa lopettamiseen, vaikka todellisuudessa kyse olisi vain siitä, että yrität tehdä liian paljon liian nopeasti.

Ensin tavat, sitten tulokset

tuskaisen oloinen nainen venyttelee verryttelyasussa nurmikentälläMoni meistä asettaa itselleen tavoitteita kuten viiden kilon laihtuminen, viime vuonna ostettuihin farkkuihin mahtuminen tai yleisen hyvinvoinnin parantaminen. Nämä tavoitteet ovat helppoja sanoa ääneen, mutta niiden saavuttamiseksi tarvitaan selkeä suunnitelma. Sen sijaan, että keskittyisimme vain lopputulokseen, olisi hyödyllisempää keskittyä niihin päivittäisiin tapoihin, jotka johtavat haluttuihin tuloksiin. Tavoitteet voisivat silloin kuulostaa esimerkiksi seuraavilta: "Syön joka päivä vähintään puoli kiloa kasviksia", "Nukun vähintään kahdeksan tuntia joka yö" tai "En osta kotiin karkkia ja virvoitusjuomia".
Olemme ennenkin kirjoittaneet siitä, että kestävien muutosten ja rutiinien muodostuminen voi viedä kuukausia. Siksi onkin tärkeää keskittyä siihen, mitä teet päivittäin ja viikoittain, sen sijaan että miettisit vain tavoitepainoasi tulevaksi kesäksi. Kun rutiinisi ovat järkeviä ja terveellisiä, ne auttavat sinua ajan myötä saavuttamaan tavoitteesi.
Uusien rutiinien luominen vaatii suunnitelmallisuutta. Jos koet vaikeaksi sitoutua säännölliseen harjoitteluun, kirjaa treenikerrat kalenteriisi. Etukäteissuunnittelu auttaa pysymään rutiineissa ja varautumaan erilaisiin tilanteisiin. Jos tiedät, että sinulla on ylitöitä torstaina, älä suunnittele samalle illalle viikon raskainta treeniä. Jos taas heräteostokset ovat heikkoutesi, tee ruokaostokset vain ennakkoon laaditun ostoslistan mukaan. Mitä paremmin tunnet omat tapasi, sitä helpompi sinun on laatia terveyttäsi edistävä toimintasuunnitelma, joka sopii arkeesi ja sen haasteisiin.

Panosta perusasioihin

Ei ole tarpeen täyttää keittiön kaappeja ravintolisäpurkeilla, jos voi keskittyä syömään monipuolisesti tavallisia ja terveellisiä ruoka-aineita. Samoin ei ole välttämätöntä matkustaa kaupungin toiselle laidalle uutta hittijumppaa harrastamaan, jos lähimetsässä juokseminen säästää aikaa ja rahaa. Hyvinvoinnin vaaliminen ei ole niin monimutkaista kuin miltä se saattaa joskus tuntua. Terveelliset elämäntavat rakentuvat laadukkaan ravinnon, säännöllisen liikunnan, riittävän unen ja henkisen hyvinvoinnin varaan. Kun teet arjessasi järkeviä valintoja, elämäntaparemontti ei vaadi suuria taloudellisia panostuksia, eikä sinun tarvitse syödä vain "superruokia" tai harrastaa kaikkein trendikkäimpiä lajeja, jos ne eivät tunnu omalta jutultasi.

.Hyvinvoinnin vaaliminen voi olla yksinkertaista.

Kunnon kehittäminen ei vaadi kikkailuja: kyykyt, punnerrukset, hypyt, juoksuspurtit ja muut perinteiset harjoitteet takaavat oikein toteutettuna hyvän suorituskyvyn. Tärkeintä on löytää itselle sopivimmat liikuntamuodot. Jos juoksu ei ole sinun juttusi, älä pakota itseäsi lenkille, vaan etsi uusi ja innostavampi laji tilalle. Lihaskuntoa voi kehittää monipuolisesti eri lajien parissa, ei pelkästään kuntosalilla. Kun löydät itsellesi sopivan lajin, ja kuntoilu tarjoaa oppimisen kokemuksia, sosiaalisten suhteiden ylläpitoa tai yksinkertaisesti iloa, liikkumiselle löytyy aikaa helpommin kuin pakkopullalta tuntuvien treenien kohdalla.

Ruokailussa on hyvä keskittyä perusasioihin. Ruokailutottumuksia muuttavat ihmiset kiinnittävät usein liikaa huomiota merkityksettömiin yksityiskohtiin, kuten yksittäisten ruoka-aineiden välttelyyn, samalla kun syödään liikaa ja liian nopeasti, kylläisyyden tunnetta huomioimatta.

Tietoinen syöminen, ruoasta nauttiminen ja erilaisten nälän tunteiden tunnistaminen ovat tärkeitä taitoja. Kun vielä huolehdit säännöllisestä ateriarytmistä ja riittävästä kasvisten, marjojen, kuitujen ja proteiinin saannista, kaikki muu on enemmän tai vähemmän hienosäätöä.

 

Lähteet: menaiset.fi
Kuvat: gratisography.com

 .